marți, 14 octombrie 2014

Magicianul si salata orientala

Nu stiu la altii cum este, dar la mine in casa gateste sotul. Asta poate din teama lui ca am putea ramane flamanzi la masa, poate din placerea lui de a gati, poate din cauza talentului meu anticulinar sau poate ca din toate cate putin, la un loc.
Acest magician al aragazului isi cunoaste si isi pretuieste fiecare palarie-oala pe care o manuieste cu dibacia unui chirurg neurolog si fiecare ustensila de gatit - bagheta fermecata in mainile lui dotate cu o precizie incredibila. Ce cantarit, ce masurat, ce gradatii...acest maestru in bucatarie stie din varful degetelor cata sare incape intr-o sarma sau cat piper ii prieste unei mancari de hribi.
In mainile lui legumele prind viata, iar mancarea incepe sa joace un dans catre finalul apoteotic al aromelor care zbrurda din oala mai ceva decat nurii unei fecioare care salta atunci cand joaca la hora din sat.
Peste toate acestea, magicianul adora carnea. Pur si simplu se imbolnaveste atunci cand nu are carne in frigider. Stie din timp sa-si faca provizii si nu se sfieste sa spuna asta si celor din jur. Intr-un cuvant sau in trei, sotul meu este magician in bucatarie, gurmand si un mare mancator de carne.
Pana aici toate bune, dar vin zile in care trebuie sa mai tinem si port. Fara prea mare placere, fortat oarecum de imprejurari, magicianul se vede nevoit sa schimbe tactica si sa nu mai scoata din palarie doar fripturi si sarmale. E vremea sa consumam si vegetale, in paranteza fie spus, ar trebui cat mai des si nu doar atunci cand tinem post. 
Prin urmare, iata-ne in bucatarie, doar noi doi, el - magicianul in persoana, eu ajutorul de bucatar, gata sa spele orice farfurie sau oala murdara sau sa curete o leguma.
Decizia a venit greu, dupa lungi parlamentari si negocieri, care mai de care cu fel si fel de idei despre mancarea vegetala...finalul a decis: SALATA ORIENTALA...banala la prima auditie, mirobolanta insa la prima degustare.
Iata deci zburand din camara vreo 2 kg de cartofi albi, vreo 3 cepe de marime medie, un borcan cu gogosari in otet, iar din frigider itindu-se niste masline negre numai bune de imprietenit cu celelalte ingrediente.
Cartofii s-au asezat cuminti la fiert, intre timp ceapa a fost taiata solzisori, maslinele au fost spalate, iar gogosarii in otet au  fost taiati in feliute cam de jumatatea grosimii unui deget mic (al meu, nu al lui, pentru ca riscam prea mult).
Dupa ce cartofii au fiert, au fost lasati la racit, apoi au fost cutatati si taiati in cuburi, i-am amestecat cu ceapa taiata solzisori (daca aveti si nitica ceapa verde, cu atat mai bine), cu maslinele grase si voioase, cu gogosarii in otet taiati si ei, apoi salata s-a potrivit de sare, piper, ulei de masline si otet de mere. Toate acestea din urma fara vreo masuratoare anume, doar din cantarul ochilor si balanta degetelor magicianului.
Pentru cei care vor reteta fara povesti iat-o:
INGREDIENTE:
- 2 kg cartofi albi,
- 3 cepe de dimensiune medie,
- 200 gr masline,
- 200 gr gogosari in otet,
- ulei de masline - 50 ml,
- otet - 25 ml,
- sare si piper dupa gust.


Incredibil, dar insusi magicianului i-a placut salata orientala si s-a dovedit inca o data ca nimeni nu moare daca nu consuma carne, mai mult decat atat, ca am mai putea salva de la pieire vreo cateva animale dragute.
Si daca cineva se teme ca daca mancand in stil vegetarian s-ar anemia sau s-ar demineraliza, iata ca s-a gasit si solutia: Doppelherz® aktiv Pentru Vegetarieni, un supliment alimentar care îi dă organismului vitaminele şi mineralele de care are nevoie. Calciu si Fier, oligoelementele Zinc si Iod sau Vitaminele B1, B2, B6, B12 si D, iata ingredientele din capsula minune cu care poti trai consumand vegetale, sanatos si cu un sistem imumitar bine pus la punct.
Cu acest articol m-am alaturat capaniei Fii Activ cu Doppelherz® aktiv Pentru Vegetarieni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu